Türkiye-Abd para transferi nasıl masrafsız yapılır?

bankofamerica

NEDEN CEPTETEB?

Pek fazla para transfer alternatifini değerlendirdim ve araştırdım. Moneygram, WesternUnion gibi alternatiflerden sonra masrafsız bir alternatif olan CEPTETEB in de iyi bi seçenek olabileceği bilgisine ulaştım. Birçok ülkede TEB in anlaşmalı bankaları var ve bizim gideceğimiz bölgede de çok fazla sayıda anlaşmalı olduğu banka mevcut, Bank of America. buradaki listeden bankaları kontrol edebilirsiniz. Yapmanız gereken gideceğiniz bölgeyi haritada açıp bankanın ismini yazıp sonuna “atm” kelimesini eklemek. Bu arama ile o bölgedeki atm lerin  ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılamayacağını öğrenebilirsiniz.

6 aylığına ABD’de kalacağımız için ne bütün banka işlemlerimizi yurt dışına taşıyabiliyoruz ne de hepsini Türkiye sistemi içerisinde olduğu gibi devam ettirebiliyoruz. En kolay çözümün Türkiyedeki hesaplarımızı yurt dışından kontrol etmek olduğuna karar verdik fakat bunun için her banka farklı özelliklerde ve masraflarla hizmet veriyor dolayısıyla  mevcut durumda çalıştığımız bankalardan farklı bir banka ile çalışma ihtiyacımız ortaya çıktı. Kuzenim de ABD sınırlarında olduğu için ona bir kaç soru sorayım derken kendisinden CEPTETEB in iyi bir seçenek olabileceğini öğrendim ve detaylarını araştırmaya başladım.

CEPTETEB, TEB markasının  bir hizmeti, verdikleri hizmetten ücret almıyorlar ve sanırım Enpara’nın verdiği ücretsiz bankacılık hizmeti pastasından pay almaya çalışıyorlar. Daha iyi başardıkları bir nokta ise yurt dışında hizmet vermek. Peki nasıl ?

İnternet sitelerinden başvuru yaptım ve yaklaşık 10 gün sonra müşteri temsilcisi iş yeri adresime gelerek kartı teslim etti.  Kart gelmeden önce müşteri hizmetleri ile yaptığım görüşmede, yurt dışına gitmeden kartım gelmez ise herhangi bir şubelerine uğrayabileceğimi ve isimsiz kart çıkartabileceğimi söylediler. Eğer son dakika ihtiyacınız olursa bu alternatifi değerlendirebilirsiniz. Neyse ki yurt dışına çıkmadan kartımı teslim aldım. Kartı teslim eden müşteri temsilcisi ” isminize hazırlanmış bir kart alırsanız yurt dışında kartınızı kaybetmeniz durumundan sıkıntı yaşamazsınız” uyarısını paylaştı  ve yeni bir kart talep ettim. Talep ettiğim kart ise sanırım 1 hafta içerisinde geldi.

Ne kadar masraf öderim TEB i yurt dışında kullanırsam ?

0 TL ödersiniz eğer anlaşmalı bankaların atmlerini kullanırsanız. Benim amacım mevcut dolarlarımı yurt dışında bir atm kullanarak mümkün  mertebe en az masraf ile çekebilmek idi. Elimdeki dolarları TEB in vadesiz “CEPTETEB dolar” hesabına aktardım. Ve mobil bankacılık uygulamasından dolar hesabının ayarlarına girip “yurt dışında kullanıma açık” seçeneğini seçtim. Yurt dışındaki atmler bizimkilerden daha düşük teknolojiye sahip, kartınızı taktığınızda 4 haneli bir şifreniz olması 1. önemli adım. 2. adım ise ana hesabınız. Dolar hesabınızın ayarlarına girdiğinizde yurt dışında kullanmak üzere bu hesabı seçebiliyorsunuz. Ben yukarıda bahsettiğim adımları tamamladığım için orada atm ye kartı taktığımda işlem yapacağım hesap dolar hesabım olacak. 2. bir seçenek olarak TL hesabınızı kullanabilirsiniz ana hesap olarak. Bu durumda banka çekmek istediğiniz kadar dolar karşılığını TL hesabınızdan çekecek. Eğer Türkiye mesai saatlerinde yaparsanız bu işlemi daha az kaybınız olur ama onu ABD’den takip etmek biraz zor olabilir. Tekrar hatırlatmakta fayda var tüm bu işlemlerinizi anlaşmalı banka atm lerinden tamamlamanız gerekiyor.

Yukarıda verdiğim linkte 64 farklı ülkede kullanılabildiğini gösteriyor.

Peki Avrupa’ya gidersem hangi alternatiflerim olabilir?

Bir arkadaşım da neredeyse aynı tarihlerde Polonya’ya gidiyor. O da hangi bankayı kullanması gerektiğini bu websitesinden öğrendi. Yapı Kredi o bölgede hayatı oldukça kolaylaştırıyor, ilgili linkten detaylara ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir