Amerikada araba almak kaç para ?

amerikada araba almak

 Ekşiye bakmadan geçmeyelim değil mi ! 5 sayfa olmuş 🙂

Amerikada araba en temel ihtiyaçlar listesinde olabilir. Tampa’ya geldikten 2 gün sonra ev arama sürecimiz başladı ve anladık ki burada toplu taşıma neredeyse yok. Otobüs var sadece metro tramvay vb. seçenekler maalesef yok. Mesafeler uzun olunca otobüsü kullanmak daha da zorlu bir hal alıyor. Diğer bir yandan da zaten iyi çalışan bir sistem değil. Sefer sıklıkları olsun, geçtiği noktalar olsun seyahat sürenizi uzatıyor. Sanırım mecbur kalmadıkça kullanılmayan bir seçenek. Anladığım kadarıyla New York gibi kalabalık şehirler dışında durum böyle.

Eğer orta sınıfın üstüne tekabül eden bir ekonomik sınıftan gelmiyorsanız, Türkiye’de araba sahibi olmak için kazancınızın önemli bir kısmını arabaya ve masraflarına ayırmanız lazım. Neden? Bir sürü nedeni var aslında ama başlıca nedeni vergiler. Burada ise durum tam tersi. Amerikada araba sahibi olmak  Türkiye’de ortalama fiyatlara sahip bir “scooter” tipi motorsiklet almaya denk geliyor. Net bir örnekle açıklamak gerekirse;

2010 model toyota corolla aracın 100.000 km’ ye kadar olan satılık ilanlarına o meşhur web sitesinden baktığımızda  55.000-60.000 TL civarı fiyatlara satıldığını görüyoruz. (2018 Ocak-Şubat)

Amerika’da iyi durumda olan benzer bir aracın 100.000 mil yapmış hali ise ortalama 7000$.

Normalde karşılaştırma yaparken para birimi değiştirilmez ve dolar-tl tl-dolar arası değişiklik yapılmaz ama yapılsa bile arada en az 30.000 TL lik bir fark olduğunu görebiliyorsunuz.

Eğer amacınız sadece A noktasından B noktasına problem yaşamadan gidebilmek ise 1000-2000 $ aralığında bir ödeme ile araba sahibi olabiliyorsunuz.

Araba almak için bazı nedenleri sıralamak gerekirse;

Şehrin büyük kısmında yürüme mesafesinde gidebileceğiniz bir market yok. Büyük marketler var ve insanlar arabalarının bagajlarını doldurup evlerine gidiyorlar. Market alışverişi daha detaylı başka bir yazıda gelecek.

Gezmeyi seviyoruz ve hazır Amerika’da bu kadar süre geçirebilecek fırsatımız varken neden gezmeyelim diye düşündük.

Yukarıdaki nedenler bir araya gelince araba almaktan başka şansımız kalmadı:)

ABD’de 6 ay veya daha az kalacaksanız Türkiyede kullandığınız ehliyetinizi burada kullanabiliyorsunuz ve araç sahibi olabiliyorsunuz. Araba almak için değerlendirebileceğiniz genel olarak  2 ihtimaliniz var;

1- Craigslist

Buraların sahibinden.com’u olan craigslist websitesinde  yüzlerce araba ilanı bakarken devrelerinizi yakmak üzere sizi bekliyor:). “Clean title” ne demek. “As is….” ne demek “obo” ne anlama gelir diye sıksık Google’a danışacağınız bir alan.

Avantajları :

Şanslıysanız işinizi görecek sağlam bir arabayı çok uygun bir fiyata alma ihtimaliniz var. Çünkü satan kişi eğer bu işi ticaret olarak yapmıyorsa mümkün mertebe bu işi bitirmek için sizin kadar acele edecektir. Biraz da arabadan anlıyorsanız burası sizin için uygun bir alan olabilir.

Dezavantajı: Herhangi bir kurumdan alış veriş yapmadığınız için, aldığınız arabada çıkacak bütün sıkıntılar sonrasında sizin sorumluluğunuzda olacak. Her yerde olduğu gibi burada da kandırılma ihtimaliniz var. Özellikle eski ve uygun fiyatlı arabaları alırken dikkatli olmakta fayda var. Arabalar genelde ucuz olduğu için bakımını pek önemsemiyor insanlar.

2- Araba galeri

Büyük küçük profesyonel yarı profesyonel pek çok seçenek mevcut. Araba yukarıda bahsettiğim gibi temel ihtiyaç olduğu için alan satanlar da tahmin edebileceğiniz gibi çok.

Avantajları : Ne olursa olsun bir daha ulaşma ihtimalinizin çok düşük olduğu bir kişiden almaktansa bir işletmeden almak sonrası için biraz daha güvenli diye düşünüyorum. Kendi ustaları oluyor çoğunlukla, bir problem yaşadığınızda yardımcı olurlar ve belge işlerini sizin için takip ederler daha az yorulursunuz. Bir şekilde referansı olan bir galeri ise seçeneklerinizde dükkandakiler kadar olduğu için seçmeniz daha kolay olacaktır. Zira internetten bakarken kriter belirlemek zor oluyor.

Dezavantajları: Burada yaşayan bir arkadaşımın bahsettiği en kritik dezavantaj, galericilerin de arabalar hakkında pek fikir sahibi olmamalarından kaynaklı sürprizler çıkabilme ihtimali. Galericiler açık arttırmalardan arabalar alıyor ve onları son kullanıcılara satıyorlar. Öncesiyle ilgili bilgileri yoksa sürpriz problemleri öngörmeleri mümkün olmayabiliyor. Bu işin ticaretini yaptıkları için kar etmeleri gerekiyor, dolayısıyla galeriden almak biraz daha maliyetli olabilir. Üzerine bir de işlem ücreti ekleyenler olabiliyor. Galeriden alışveriş yapılacaksa “out the door” yani bütün ödemeler yapılınca ödenen rakamı sormakta fayda var.

Görüştüğümüz galericilerde bütçemize uygun araç yoktu olanlar ise bizim hoşumuza gitmemişti biz de 1. seçenek üzerinden devam etmeye karar verdik. Kriterleri belirlerken de giderken rahat satabileceğimiz, sağlamlık konusunda kendini ispat etmiş, mümkün mertebe az yaşı ve kilometresi olan araçları seçmeye özen gösterik. Bu filtrelerden geçirince Elimizde 1. seçenek toyota 2. seçenek lexus 3. seçenek honda ve nissan kaldı. Toyota’nın popülerliği ve sağlamlığı tartışma götürmüyor fakat diğer markalar hakkında görüş ayrılıkları olabilir. Lexus biraz pahalı kalıyor diğerlerine göre ama pahalı olmasının hakkını kalitesiyle telafi ettiğini söylüyorlar.

Sanırım ortalama 1 hafta boyunca ilanlara baktım. Toyota Camry ya da Corolla seçeneklerini taradım genel olarak. Bizim bütçemize uygun araçlar (2000$) genelde 2000 model olanlar idi.

Arama yaparken:

Clean Title: aracın büyük kaza kaydı olmadığını ve baştan toplanmadığını gösteriyor. Eğer Rebuilt ise büyük bir kaza sonrası araç toplanmış demek.

As is…. : olduğu gibi satıyorum araç konusunda pek bilgim yok olsa bi yaptırmadım demek. Bu araçta da sizi neler bekliyor bilemezsiniz.

Head gasket: Motor kapak contası ile ilgili bir işlemdem bahsediliyor ise ilanda şüpheci davranmakta fayda var. Kapak contası ile ilgili yapılacak işlemler maliyeti yüksek olduğu için geçici bir işlem yapılmış olabilir. Sıkıntı yaşayabilirsiniz.

En temelde dikkat etmeniz gereken detay motorun sağlam olması, diğer detaylar düşük maliyetlerle tamir edilebilir.

Yeni motor takıldı detayı heyecanlandırabilir sizi, gıcır gıcır bir motor değil muhtemelen, kaza yapmış bir araçtan alınan motordur, kontrol etmekte fayda var.

Satın almadan önce neler yapılmalı, test sürüşü nasıl yapılmalı vb detayları içeren sürüyle video var youtube da. Onları izleyerek fikir edinebilirsiniz. Hatta aracı kayıt ettirmek için gideceğiniz vergi ofisinin web sitesinde bile kullanılmış araba alırken dikkat edilecekler şeklinde liste hazırlanmış. Linkten ulaşabilirsiniz.

Sigorta işleri

Türkiyedeki gibi burada da zorunlu trafik sigortası ve kasko gibi seçenekler var. Yasa gereği 10.000$ limitli bireysel koruma ve 10.000$ limitli mülkiyet zarar sorumluluğu içeren bir sigortanız olması gerekiyor. PIP ve PDL olarak kısaltılıyorlar. Pazara hakim şirketler Geico ve Progressive. Bir çok seçenek mevcut ve internette bir kaç şirketten teklif almanıza yardımcı olacak web siteleri var, fakat bunlar gerçekçi rakamlar vermiyorlar. Gerçek bir teklif almak istiyorsanız. O şirketi müşteri hattını arayarak almayı düşündüğünüz aracında VIN bilgisini ve sizin bilgilerini paylşarak bir hesaplama yaptırabilirsiniz.

Bizim durumumuzda avantaj olanlar: 30 yaş üstü ve evli olmam daha güvenilir olduğumu işaret ediyor.

Dezavantaj olan durumlar: Tek araç olması (2 araç olursa %20 daha az ödüyorsunuz), oturduğum evde 1 seneden az ikamet ediyor oluşum ve burada sürücü olarak geçmişimin olmaması.

Eyalete göre de değişkenlik gösteriyor sigorta ödeme oranları. Kaliforniya’da yaşayan bir arkadaşım buradaki rakamları duyunca şaşırdı. Florida sigorta oranları en yüksek eyaletlerden birisi.

Ben satın aldığımız 2000 model toyota camry araca 6 ay için 900$ civarı teklifler aldım. Bu rakam peşin ödemede geçerli. Taksitli ödemelerde rakam 1000$ üstüne çıkıyor. En az 6 aylık sigorta yaptırabiliyorsunuz. Eğer kullanmazsanız sonradan arayıp geri ödeme alabiliyorsunuz ya da şirketinizden memnun değilseniz başka şirkete geçiş yapabiliyorsunuz. Bizden konaklama detayımıza dair kira sözleşmesi benzeri belge istediler. Kanıtlayamacağınız bilgiler sunmayın bence:)

Aracın resmi kayıt işlemi

DMV denilen ofislerde kaydını yapıyorsunuz. 400$ civarı ödeme yaparsınız yeni plaka vergi ve kayıt için. Nakit parayla gidin ya da Amerikadan alınmış bir hesap/kredi kartıyla. Türkiyeden götürdüğünüz kart için komisyon alıyorlar. İşlem 15 dk sürmüyor bile. Anında plakanızı veriyorlar. Bu işlemi yapabilmek için sigortayı yaptırmış olmanız gerekiyor. İkamet ettiğinizi de belgelemeniz gerekiyor tabii ki. Sıra beklememek adına Türkiyeden alışık olduğumuz devlet dairesi pratikleri uygulanabilir. Kayıt işlemi için satın aldığınız araç ile plakasız gideceksiniz muhtemelen. Sigorta yaptırdığınızı gösteren belgeniz varsa polis memuru problem yapmaması gerekir diye düşünüyorum ama yine de dikkatli olmakta fayda var.

Satın alırken: faydalı web siteleri

Carfax : Arabanın geçmişi hakkında detaylı bilgi veren sistem. Kaç sahibi olmuş ne zaman bakım yapılmış, kaza geçirmiş mi vb bir çok bilgiyi içeriyor. Tek rapor 40$ 3 rapor 60$. Ben 3 tane almıştım, 2 si duruyor hala, ihtiyaç sahibi olursa yardımcı olurum. Aceleniz yoksa craigslist’te buradan alınan raporları uygun fiyata satan ilanlar bulabilirsiniz. 8$ ‘a rapor carfaz raporu satanlar var. Sanırım yıllık sınırsız paketleri var, bir yandan da böyle para kazanıyorlar. 40$ ile karşılaştırınca denemekte fayda var diye düşünüyorum. (Ben satın almadan önce görseydim değerlendirirdim).

Kelly Blue Book : satın almayı düşündüğünüz aracın ederini hesaplayan web sitesi. Özellikleri girdiğinizde o aracın ortalama piyasa fiyatı hakkında size bilgi veriyor. Muhtemelen piyasaya hakim değilsiniz ki şimdi bu yazıyı okuyorsunuz, mutlaka lazım olacaktır.

AAA otomobil klübü: Bir nevi üyelik üzerinden size belirli indirim ve hizmetler sunan bir klüp. Yıllık 66$ karşılığında size yol destek hizmeti sunuyor. Ev arkaşımız da araba almıştı ve aracı arıza yaptı yolda, en yakın tamir servisine çektirmiş aracını ve çekiciye 60$ ödemiş. Tek seferlik hizmete vereceğiniz rakamı yıl boyunca kullanmak üzere önden vermek biraz daha güvende hissetmeye yardımcı olur. Aracı çekme, akü şarj etme, benzin bittiyse takviye etme gibi hizmetleri var.

Yedek parça-tamirat

Yedek parça, bakım ürünleri vb ihtiyaçlarınız için şehirde birçok yedek parça satan mağaza görebilirsiniz fakat Amazon ve walmart seçeneklerine bakmadan geçmeyin derim. Walmart bir çok üründe ikna edici rakamlar sunuyor ve araba konusunda da hiç fena değiller. Akü değişimi, tekerlek değişimi vb. bir çok hizmeti sunuyorlar. En azından memnun olmadığınızda sıkıntı yaşamadan değişim yapabileceğiniz bir mağazadan alışveriş yapmak güven verici bence.

Sonuç: Güvenebileceğiniz bir galericiye ulaşma ihtimaliniz varsa galericiden almak, sonrasında yaşayacağınız sıkıntıları asgari düzeye indirecektir. Deneme sürüşü yapmadan araç almayın ve en azından bir ustaya aracı kontrol ettirin. Ortalama 80-100 $ civarı rakamlara motorun kontrolünü yaptırabilirsiniz. Sürerken hiç bir kusuru olmayabilir aracın ama önemli olan içinde neler yaşanıyor.

Gitmeden önce vizeniz olması gerekiyor tabii ki vize alma süreçleri ile ilgili diğer yazılarıma göz atabilirsiniz:

Abd vizesi alma sürecimiz

 Vize görüşmesi detayları

Başvuru sonrası pasaportu teslim alma

 

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir