Meksika başkentini gezerken lazım olur

Gitmeden önce Merida ya da Zihuatanejo şehirlerine de gideriz belki diye düşünmüştük ancak beş gün boyunca Meksika’nın başkenti olan Mexico city de vakit geçirdik.

Meksika konumunu düşününce insanın hemen aklına gelmeyebiliyor çünkü dünya haritasında meksika nerede diye baktığımızda Türkiye’ye uzak olduğunu görebiliyoruz. Amerika kıtasına daha çok hakim olma ihtimalimiz var gibi geliyor Hollywood etkisiyle, Meksika da Amerika kıtasının hemen altında bulunuyor. Meksika vize isteyen bir ülke olsa da süreç çok basit, detayları aşağıda.

Meksika vizesi 

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları,  Meksika’ya turistik ziyaretlerinde vize almaları gerekmektedir. Biz Amerika’dan Meksika’ya gittiğimiz için uçakta verilen turist kartlarını doldurduk. Türkiye’den gideceklerin nasıl alacağına dair detayları modernçelebi.com çok net anlatmış.

Normal şartlarda kimse sormaz ama bu formu hem yanınızdan ayırmayın hem de kaybetmeyin çünkü çıkışta o belgeyi istiyorlar. Kaybedince mahsur kalmıyorsunuz ama bir ofise gidip işlemler yaparak vakit kaybediyorsunuz. Ben kaybettiğimi sanmıştım. Bir ofise yönlendirip o belgeyi yenilememi istediler ve yenileyene kadar da ülkeden çıkış yapacağım uçağın biletini vermediler. Turist kartım sonradan çantada saklandığı yerden çıktı da uğraşmak zorunda kalmadım.

Meksika Pesosu

Havaalanına indiğinizde onlarca döviz bürosu göreceksiniz ve her birinin de farklı alım satım oranları var. Temmuz 2018’de 1 Amerika dolar 18.xx pezo ya tekabül ediyordu. Türkiyedeki döviz bürolarının alış satış rakamlarını bile algılamakta zorlanırken (kimin için alış kimin için satış karmaşası yüzünden) İspanyolca konuşulan bir ülkede bu durumu çözmek zor olabilir.

Temel bilgi: Siz meksika pesosu satın alırken camekandaki daha düşük rakamı kullanacak ki döviz bürosu, 1 $ için size  daha az pezo versin ve kar etsin.

İnternette yaptığım araştırma ve sonrasında pratik ederek öğrendiğime göre döviz bürolarından almak yerine herhangi bir bankanın atm’sini kullanarak pezo çekmek ve farklı banka kullanım ücreti ödemek daha karlı. Amerika’da kullandığımız Wells Fargo atm kartını kullanarak farklı bankalardan 3 defa para çekme işlemi yaptık.

Para çekerken ihtiyacınız olan Meksika Pesosu miktarını girmeniz gerekiyor. Diyelim ki 300 Amerika doları harcamak istiyorsunuz. O miktara denk gelen Meksika Pesosu miktarını gireceksiniz atm’ye. 22 Ağustos 2018 itibari ile 300 $ için 5,643 Meksika Pesosu çekebiliyordunuz. Küsüratlı vermeyeceği için 5640 Meksika Pesosu çekmeniz gerekir. Meksika pesosunun da simgesi dolar simgesi ile aynı dolayısıyla kafanız karışmasın boşuna para çekme ücreti ödemeyin.

Meksikada atm den para çekmek

TEB’in anlaşmalı olduğu bankalar Meksika’da da var. TEB atm kartıyla o bankaları kullanırsanız masraf ödemeden çekersiniz. TEB kartımı Amerika’da dolar çekme işlemi için kullandım ama eminim Meksika’da da sorunsuz kullanılıyordur.

1-Scotia bank, ilk para çektiğimiz atm, 99 pezo masraf aldı.

2-Bancomer, 84 Meksika Pesosu masraf aldı.

En düşük komisyonu HSBC’de ödedik 74 pezo.

Masraf sabit, çektiğiniz para miktarına bağlı değil, günlük para çekme limiti de 5000-6000 pezo civarında. Daha fazlasına ihtiyacınız var ise önceden planlayın.

Bu masraflara ek olarak kendi bankamız Wells Fargo başka atmlerden para çekmek ücreti olarak her işlemden 5$ aldı.

Abd’ye giderken bütün parayı yanınızda taşımamanız için TEB bankacılığından bahsetmiştim Türkiye-Abd para transferi nasıl masrafsız yapılır? yazımda. Biz hiç sorun yaşamadan Türkiyedeki hesabımızdan dolar çekebildik ve masraf ödemedik. Dikkat etmeniz gereken nokta 1. hesap olarak kartınıza bağladığınız hesaptan para çekilir. İsterseniz $ isterseniz TL hesabınızı kartınıza bağlayabilirsiniz.

Para işini özetlemek gerekirse;

  • Pezo almak için en kolay yol TEB hesap kartı ile oradaki anlaşmalı banka atmlerinden çekmek.
  • Eğer bunun için vaktiniz yok ise kartlarını kullandığınız bankaların hizmetlerini gözden geçirmek 2. seçenek olabilir.
  • Bankanız da size yardımcı olmadıysa mecburen dolar, euro ya da sterlin götürmeniz gerekecek.

Konaklama-Bölge seçimi

Ekonomik olduğu için AirBnB yi, bölge olarak da Condesa bölgesini tercih ettik. Diğer seçenek ise Roma bölgesiydi. Condesa, Chapultepec parkının hemen karşısında. Doğru tercih yaptığımızı gider gitmez anladık. Geç saatlerde bile terdirgin olmadan sokaklarda yürüdük. Mahallede kahve, içmek kahvaltı yapmak ya da yemek yemek için çok fazla seçenek var. Türkiye üzerinden örnek vermek gerekirse İstanbul’da Kadıköy-Moda, Ankara’da Aşağı Ayrancı mahallelerine benzetilebilir.

Meksikada İnternet ve telefon hattı 

İngilizce biliyorsanız bir şekilde başınızın çaresine bakabilirsiniz ama biraz yorulursunuz, Meksika’da ingilizce bilen insanlarla karşılaşabilmek pek kolay değil.

İletişim konusunda hayatımızı kolaylaştıran 2 önemli detay;

Eğer 2-3 gün veya daha fazla Meksika’da kalacaksanız ve İspanyolca bilmiyorsanız, internete ciddi anlamda ihtiyacınız olacak. Çeviri programları internet olduğunda daha sağlıklı çalışıyor.1 TL 4 pesoya tekabül ettiği için (Temmuz 2018) ödeyeceğiniz rakam bütçenizi çok fazla sarsmayacaktır diye düşünüyorum.

150 peso’ya 25 gün kullanabileceğimiz sınırsız internet-konuşma-sms’i olan bir hat (AT&T) aldık. Eminim daha uygun fiyatlı seçenekler vardır. Havaalanında daha pahalı olma ihtimali olmakla birlikte, sonrasında İngilizce konuşan birisini aramak yerine direkt havaalanında almak sizi daha az yorar diye düşünüyorum.

İnternet olması hem navigasyonunuzu daha etkili hale getirir hem de çeviri programlarıyla dermanınızı anlatmanıza yardımcı olur. Çeviri programları dil probleminizi azaltabilir.

İspanyolca Çeviri Programları

İnternete ihtiyaç duymayan programlar da var tabii ki:

1- Spanish Translator Offline: AppStore’dan ücretsiz indirdiğim bu program sözlük mantığı ile çalışıyor ama kelimeyi girdiğinizde ihtiyacınız olabilecek muhtemel cümleleri de size öneriyor. İOS için indir

2- Translator: Microsoft ürettiği bir uygulama internetiniz olmadan sadece yazdıklarınız çeviriyor fakat internetiniz var ise. Kameranın görüntülediği yazıları, sesinizin çevirisi ya da karşılıklı konuşma modu sayesinde daha hızlı ses çevirisi yapıyor. İnternetsiz kullanabilmek için ihtiyacınız olan dil paketini indirmeniz gerekiyor.

Android için indir

İOS için indir

İnternet var ise

SayHi

Ses kaydınızı istediğiniz dile çevirme özelliğine sahip. Daha önce çevirdiklerinizi ekranda tutuyor. Eğer mobil internetim yok ama bana hangi cümlelerin lazım olacağını tahmin edebiliyorum derseniz, evde internetten cümlelerin çevirisini yapıp dışarıda o cümleleri ekranı yukarı kaydırarak kullanabilirsiniz.

İOS için indir          Android için indir

Google translate:

İnternet var ise en başarılı yardımcınız bu olacaktır. Fotoğraf çekmenize bile gerek kalmadan sadece kamerayı yazının üstüne tutarak anlık çeviri yapabiliyorsunuz. Sesli çeviri ve yazılı çeviri de yapıyor ve performansı tatmin edici düzeyde.

İOS için indir             Android için indir

Meksika Deneyimi

Meksika insanları çok sıcak kanlı ve yardımsever insanlar. Her ne kadar biz İspanyolca bilmediğimiz ve onlar da çoğunlukla İngilizce bilmediği için rahat iletişim kuramamış olsak da, sıcaklıklarını hissettik. Vücut dili yeterli oluyor çoğu zaman. Türkiye’den geldiğimizi söylediğimizde sıcak bir gülümseme ile cevap veriyorlar İngilizce bilmeseler bile. Bunun temel nedeni de şu yazıda anlattığı üzere Osmanlı devleti  ve Atatürk ile alakalı.

Ziyaret ettiğiniz ülkedeki insanlar sizin ülkenizle ilgili bilgi sahibi olunca hatta üstüne bir de pozitif geri bildirim verince ister istemez motivasyonunuz artıyor. Amerika’da, Türkiye hakkında en ufak bir bilgiye sahip olmayan o kadar çok insanla karşılaştık ki artık bu durumu kabullenmiştik.

Meksika yemekleri Meksika’ya dair unutamayacağım en önemli detay   olacak. Her köşe başında önünde uzun kuyrukları olan onlarca sokak yemeği tezgahı. Evet Türkiye’de de sokak yemeği var ama Meksika’daki başka bir boyut. Türkiye’de, önünde uzun kuyrukların olduğu yerler görmedim ben ama Meksiko’da hele bir de bahsi geçen yer popülerleşmiş ise kuyruk olmama ihtimali yok.

Nereleri gezdik ?

Teotihuacan Piramitleri

Nasıl gittik?

Turlarla da gidebilirsiniz fakat ödeyeceğiniz rakam tahmin ettiğiniz gibi fena artıyor. Kuzey otobüs terminalinin 8 no’lu kapısının tam karşısında gidiş dönüş bilet satan bir ofis var oradan satın alabilirsiniz. Yolculuk 1 saat civarı sürüyor ve gezilecek alan da büyük olduğu için sabah erken saatte gitmeniz mantıklı olacaktır. Kapanış saati 5.

teotihuacanpyramids2

Biz saat 10.30 gibi vardık oraya ve saat 4 gibi bitirdik gezme işini, sonrasında da oraya yakın mağara içine kurulmuş, görsel olarak etkileyici  La Gruta adlı  restoranda yemek yedik. Hangi bloga baktıysak çok methedilmişti fakat belki de bizim şansımızdandır biz memnun kalmadık ve Meksika’daki ortalama yemek fiyatlarının oldukça üstünde lüks bir restoran olması mutsuzluğumuzu biraz daha arttırdı.

(500 peso hesap ödedik)

Dikkat Et !

Sıcak bir zamanda gittiğimiz için pamuklu uzun kollu keten gömlek ve geniş şapka gözlük, güneş kremi aldık yanımıza. Orada içeçek ve atıştırmalık alabileceğiniz marketler var fiyatları makul, yanınızda boşuna taşımayın.

Hediyelik eşyaları, alana girdikten sonra sol taraftaki ay piramidine giderken sol tarafta kalan hediyelik eşya dükkanlarından almanız daha az para harcamanıza yardımcı olabilir. Girişte ve yol üstünde işporta usulü satanlar da var fakat fiyatları biraz daha yüksek.

La Gruta restaurant
La Gruta restoran, Teotihuacan Piramitleri çıkışında gittik.
La Gruta Restaurant 2
Restoranın içeriden görünüşü

  

 

 Deneyimimiz

Meksikaya gitmeden önce bu piramitler hakkında pek fikrimiz yoktu gidince araştırırken öğrendik, iyi ki de gitmişiz. Çok etkileyici yapılar ve hala gizemini koruyor. Yıllar önce yapılmış ve hala  ayakta olmaları oldukça büyüleyici. Meksika’da  internetiniz yok ise evden çıkmadan önce hakkında biraz okumak daha keyifle gezmenize yardımcı olur, tabelalar ya da danışmada verilen bilgilendirici kitapçıkların ingilizce olmama ihtimali çok yüksek.

Chapultepec & Ulusal Tarih Müzesi

Condesa bölgesinin hemen karşısında Chapultepec parkı içerisindeki tepede Ulusal Tarih Müzesi var. Büyük bir park, içerisinde seyyar satıcılar, abur cubur satan tezgahlar var bol bol. Parkın özel zaman ayırıp görülecek bir özelliği yok ama tarih müzesine giderken içinden geçiyorsunuz.

Nacional History Museum
Ulusal tarih müzesi giriş kapısı

Ulusal Tarih Müzesi

Öğrenci kartınız varsa yanınıza almayı unutmayın öğrenciler için giriş ücretsiz. Giriş ücreti 70 pezo. Kapıda öğrendik ki müzede İngilizce tur yapan rehber yok. İçerideki açıklamalardan kendimiz okuruz diye düşündük ama açıklamalarda da ispanyolca yazıyor. Motivasyonumuz düştü ama vazgeçmedik, o tepeyi çıktık madem, buranın da hakkını kendimizce vereceğiz dedik. Yukarıda bahsettiğim kameralı çeviri uygulamaları ile genel bir fikir edindik, tabii ki de rehber olsa çok daha tatmin edici olurdu ama olsun bu seferlik böyle oldu.

Nacional History Museum-stainedglass
Müzenin 2. katındaki vitraylardan bir örnek
Nacional History Museum-painting1
ulusun kurtuluşunu anlatan bir tablo
Nacional History Museum-paintingmurrels
ulusal tarihi detaylandıran mural çalışma

Müzenin bahçesinden şehir manzarası çok güzel. Müzenin koleksiyonu ve Meksika kültürü ile ilgili verdiği bilgi bizi tatmin etti. Eğer İspanyolca biliyorsanız mutlaka gidin ama derseniz ki ben dil bilmiyorum öyle kamera ile çeviri yapmaya da uğraşamam, o zaman sizin için iyi bir seçenek değil.

Coyoacan bölgesi & Strawberry Tours

coyoacan parkı
bölgeye adını veren coyoacan çakalları heykelleri

Eskiden bölgede çok fazla çakal yaşadığı için  çakal anlamına gelen “coyote” den türemiş bölgenin adı. Turistik bir bölge, bazı kısımları çok sakin, dinlenmek için huzurlu bir ortam arıyorsanız bu mahallede hoşunuza gidebilecek 10 larca mekan bulabilirsiniz.

Gittiğimiz yerlerde bahşiş sistemiyle çalışan ücretsiz tur var mı araştırırım çoğunlukla. Başkent Meksiko’da Strawberry Tours şirketine ulaştım internetten. Meksiko şehri için 3 seçenekleri var. Biz Coyoacan turunu yaptık sadece ama zamanımız olsaydı Tarihi Şehir Merkezi Turunu da yapmak isterdik. Coyoacan, Frida Kahlo’nun da mahallesi aynı zamanda. Tur Kahlo’nun evinin önünde biraz kendisinden bahsedilerek son buluyor. Yürüyerek yapılan bu turlarda İspanyolca ve İngilizce dil seçenekleri var.

Frida Kahlo Müzesi

Coyoacan mahallesinin en popüler noktası, Kahlo’nun müze haline getirilmiş evi. Önünde metrelerce uzanan kuyrukları görebilirsiniz.

Gitmeden önce internetten biletinizi alırsanız, bizim gibi içeri girebilmek için 2 saat sırada beklemek zorunda kalmazsınız. Müzenin web sitesinden çalışma saatlerini öğrenip biletinizi temin edebilirsiniz.

Biz, gittiğimiz gün girmeden hemen önce internetten alırız böylece sırada beklemek zorunda kalmayız diye düşünmüştük,  fakat ufak ama kritik bir detayı atlamışız. Bilet alırken ziyaret saatinizi seçiyorsunuz, her ziyaret saatinin de bir limiti var. Biz sıraya girdiğimizde saat 11.00 civarıydı ve o esnada satın alabileceğimiz saat aralığı 15.00 idi. Bu plansızlıktan dolayı gişeden bilet alma sırasına girip 2 saat beklemek zorundan kaldık.

2 saat beklememize değdi. Kahlo’nun hayatı boyunca yaşadığı sıkıntıları, bu sıkıntılara rağmen hayata tutunması, fiziksel problemlerini ve engelleri adeta modada yeni bir çığır yaratacak şekilde kullanmasını gözler önüne seriyor müze. Kapıdan girince büyük bir avluya çıkıyorsunuz. Bütün duvarlar Frida Kahlo resimleri ile donatılmış, canlı mavi renge boyanmış, avlu yemyeşil. Frida Kahlo’nun kişisel eşyaları, tuvalleri, kıyafetleri ve tabloları… Koşturmadan rahat rahat gezmek için ortalama 2 saat harcanabilir.

Biletler tam 250 peso, öğrenci veya öğretmen 48 peso, bu demek oluyor ki öğrenci kartlarınızı sakın ama sakın unutmayın :)) Linkten hem biletleri satın alabilir hem de diğer detayları öğrenebilirsiniz. 

Coyoacan Market (Pazar Yeri)

Mahallenin bir diğer cazibe noktası ise pazarlar. Aslında bütün Meksiko şehrinde pazarlar var ama bu mahalledeki, turistlerin de ilgisini çektiği için turistik bir nokta haline gelmiş. Hem alışveriş yapıp hem de karnınızı doyurabiliyorsunuz bu pazarlarda.

Kıyafetler, hediyelik eşyalar, yemekler, kasaplar, hepsi bir arada. Lezzeti arttıracak miktarda hijyenden yoksun, yeteri kadar sıkışık. Google maps’te “Coyoacan market” olarak geçen pazar’a strawberyy tours’un coyoacan turunda da uğruyorsunuz. Bu pazarda “tostadas” yedik. neredeyse pazarın tam orta yerinde yüksek taburelerde oturarak yiyorsunuz. Tostadas taco’nun kenarlardan kıvrılmamış hali, üzerine 10’larca çeşit malzeme koyuyorlar. Hepsine peynir ve avokado ekliyorlar süs olarak.

Meksika yemekleri 

Yemek kültürümüz oldukça benzer. Karbonhidrat ağırlıklı oldukça fazla seçenek var. Çoğunluğu Amerika’daki gibi tatlı ağırlıklı olsa da göstermelik 1-2 tane tuzlu bulabiliyorsunuz. Tuzlu seçeneklerinin az olması en bariz fark olabilir.

meksika yemek

Kaynamış Mısır

Biraz yorum katmışlar bizim yediğimiz halini daha kalorili daha lezzetli hale getirmişler. Kaynamış mısırın etrafına tereyağı sürüp, üstüne rendelenmiş peynir onun üstüne de isterseniz toz biber isterseniz biraz daha tuz. Oldukça doyurucu ve tat olarak yoğun. Türkiye’de keşfedilse bence müşterisi çok olur.

mexicanfood1Dorilocos

Tabelalar çok fazla görüp merakla aldık. Almadan önce tezgahlarda sıralanmış doritos paketlerini gördük ve anlam veremedik. Aldıktan sonra anladık ki aslında ama malzeme doritos. Doritos u açıp içerisine haşlanmış nohut, soğan, soslar peynir vb malzemeler eklenerek yapılıyor, yani bir nevi karbonhidrat nasıl daha fazla tüketilir diye kafa yorulmuş adeta.

0.5 LT su ile birlikte aldığımız Dorilocos için 40 pezo ödedik. Su ne kadar hatırlamıyorum ama en fazla 10 pezo dur.

Chilaquiles (Konum)

Chilaquilesİnternetten araştırma yaptığımızda en fazla bu sokak yemeği karşımıza çıktı. Sabah yenildiğini görünce gidelim hakkını verelim dedik. İyi ki de gitmişiz sabahın köründe böyle bir sıra olması lezzetin seviyesini anlamamıza yetti zaten. Biz sırada beklerken her kesimden insanın gelip sıraya girdiğini gözlemleme şansımız da oldu. Taksiyle geleninden tutun da bisikletiyle uğrayana kadar bir çok insan profili. Paket servis bile yapıyorlar. Moto-kuryeler bal yapan arılar gibi yarım saat içerisinde belki 5’er kere paket bırakıp geldiler.

Bu kadar popüler olmasını sağlayan ne bu tezgahın ?

İçindeki malzemeler: Şinitzel usülü pişirilmiş tavuk, köz patlıcan, rendelenmiş peynir (hafif, yağsız denebilecek hafiflikte) ve ekmeği tabanına püre halinden sürülmüş kuru fasülye ve tabii ki de taze ekmek.

Şinitzel hemen üst katta taze taze pişiriliyor ve aşağıya indiriliyor. Diğer malzemeler de aynı tazelikte, dolayısıyla lezzet kaçınılmaz oluyor.

Meksiko City’e ne kadar zaman ayırmak lazım?

Çok büyük bir şehir araştırma yaparken 7-8 gün ayırsanız bitmez diyenler de vardı 2 hafta kalsanız gezersiniz diyenler de.

1 gün piramitlere ayırsanız,1 gün coyoacan bölgesi ve frida kahlo müzesini gezseniz, 1 gün centro historico olarak bilinen tarihi meksiko bölgesine zaman ayırsanız, koşuşturmadan 3 tam gün yeterli olur. Ekonomik olarak bakıldığında asıl bütçe kalemi uçak biletleri olduğu için hazır gitmişken en az 1 hafta geçirilebilir. 1 haftadan fazla zamanınız var ise Guadalajara şehrine vakit ayırılabilir. Daha az turistik, daha az kalabalık ve daha ekonomik olması tercih sebebi olabilir. Biz oraya gitmedik ama Meksika’ya biraz daha vakit ayırabilseydik 2. şehrimiz orası olurdu. Tercihini denizden yana kullananlar Cancun’u tercih edebilir ama deniz konusunda Türkiye’den gidiyorsanız çok beklentiye girmemek gerekir, Türkiyedeki sahiller ve koylar oldukça iddialı.

Para işleri, hesap kitap

5 gün kaldığımız Meksika tatilimizde yaklaşık 7.000 Meksika pesosu harcadık. (350$ civarı-konaklama hariç)

Konaklama için odayı Airbnb’den ayarladık, 4 gece için 172 $ ödedik. Daha ekonomik seçenekler vardı tabii ki. Banyosu özel olan daha ferah görünümlü bir odayı tercih ettik.

Havaalanından, kaldığımız mahalle Condesa’ya gelmek için Uber’e 150 pezo ödedik.

Yukarıda bahsi geçen rakamlar kemer sıkmadan adeta İngiltere’den Türkiye’ye gelen bir turist edasıyla ulaşılmış rakamlardır. Daha dikkatli davranılırsa ortalama %10-20 civarı daha düşük bütçeye ulaşılır.

2 thoughts on “Meksika başkentini gezerken lazım olur

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir